divendres, 9 de novembre del 2012

ITworldEdu'12 - Francesco Tonucci

ITworldEdu i Francesco Tonucci


El passat dia 24 d'octubre va tenir lloc al CosmoCaixa de Barcelona la cinquena edició de l'ITworldEdu un esdeveniment enfocat al sector de l'educació, a nivell de professorat però també de les TIC. Concretament, en aquesta entrada us parlaré de la conferència a càrrec del psicopedagog italià Francesco Tonucci (1941), conegut amb el pseudònim Frato amb el que firma les seves tires còmiques. Per tal de no allargar-me massa, us faré un breu resum amb  les idees més interessants de la xerrada.


La conferència

Francesco Tonucci es mostrà des d'un bon principi molt crític amb el model educatiu actual, o si més no, amb el model conservador que, avui dia, encara és molt vigent, un model del qual ell se sent víctima. Ens explicà que com ell, hi ha molta gent que té aquesta sensació, però el problema és que darrerament el distanciament entre l'escola i els infants s'està estenent també entre el pares i, fins i tot, entre els mestres.

Tonucci planteja una renovació a l'escola que ha de començar a casa i construint l'escola que volen els nens, una escola de tots i per tots. Una escola motivadora hauria de permetre al mestre acabar dient: "No he perdut a cap dels meus alumnes".
Pel que fa a l´ús de les tecnologies ens diu: "Les tecnologies, també en l’educació, sempre han estat uns instruments molt valuosos si estan en mans d’artesans capaços", és a dir, encara que disposem de molt bons suports de treball és fonamental que tinguem les habilitats per poder-ne treure tot el suc.
Tornant a la idea de l'escola, ell defensa un model d'escola oberta, on tothom hi sigui rebut de braços oberts. Parlà de l'organització que hauria de tenir, desestructurant l'organització per edats i l'avaluació del "que ens fa falta saber". Ell proposa avaluar el "què sabem realment".
En general el discurs de Tonucci mostra una manera d'entendre l'educació on es busca alliberar l'infant de totes aquelles barreres que l'atrapen, barreres físiques i mentals. Ell pretén potenciar l'infant des d'ell mateix, des del que sap i li interessa de veritat, donant-li llibertat i confiança.

En resum

Per tancar aquest resum de la conferència utilitzaré una idea del propi conferenciant que lliga les dues basants que tracta l'ITworldEdu:

"La tecnologia no salvarà l'escola, l'escola la canviaran els mestres"



3 comentaris:

  1. Josep! M'hauria agradat assistir a la conferència del Tonucci però no vaig poder, segur que va ser molt interessant.
    M'agradaria plantejar-te una pregunta que crec que és molt interessant i voldria saber-ne la teva opinió:
    Un mestre que no està disposat a rebre a tots als alumnes amb els braços oberts hauria de ser mestre?

    ResponElimina
  2. Mikel, et contestaré amb una altre pregunta: És mestre el qui no és capaç d'obrir els braços a tothom? Jo sincerament no ho crec. Una professió com la del mestre, orientada al servei dels altres només la pot fer el qui entén que ALTRES implica TOTS.

    ResponElimina